Σας έχει συμβεί να αναβάλλετε πράγματα; Έχετε την τάση να μην ασχολείστε ουσιαστικά με κάποιες εργασίες παρά μόνο όταν το deadline πλησιάζει επικίνδυνα; Μήπως υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε εδώ και καιρό και δεν το έχετε ξεκινήσει ή δεν το έχετε ολοκληρώσει στο χρόνο που θα θέλατε;
Αναβλητικότητα είναι η μετάθεση ενεργειών και εργασιών για το μέλλον. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλους μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Αρκετές φορές είναι ένας από τους κύριους λόγους που δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Είναι πάντα πρόβλημα;
Όχι, η αναβολή κάποιων εργασιών δεν είναι πάντα πρόβλημα!
Κάποιες φορές αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις που είναι ελάχιστα σημαντικές. Η αναβολή μη σημαντικών εργασιών μπορεί να είναι καλή διαχείριση χρόνου, εφόσον δίνουμε προτεραιότητα σε σημαντικές εργασίες, έναντι λιγότερο ή καθόλου σημαντικών. Αν παρατηρήσετε ότι συνηθίζετε να δεσμεύεστε για μη σημαντικά θέματα, καλύτερα να εστιάσετε στο πως θα μπορείτε στο μέλλον να λέτε «όχι» ή «όχι τώρα», αντί να καταπιέζεστε και να θέτετε σε ρίσκο την αξιοπιστία σας. Όσες φορές δεσμεύτηκα να κάνω κάτι από …κεκτημένη ταχύτητα, κατέληξα να πιέζομαι, να αγχώνομαι και να γκρινιάζω στον εαυτό μου. Τελικά το έκανα, απλά γιατί το υποσχέθηκα, αλλά ούτε χαρούμενη ήμουν, ούτε καλή χρήση του χρόνου μου έκανα.
Επίσης, γνωρίζουμε ότι η απόδοσή μας πέφτει όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ή πολύ αγχωμένοι. Η αναβολή μιας σημαντικής εργασίας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξαιτίας κόπωσης ή έντονου στρες, μέχρι δηλαδή να ανακτήσουμε τις δυνάμεις και την ισορροπία μας, μπορεί να αποδειχθεί σοφή επιλογή. Επιπλέον, στην περίπτωση που δεν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία ή πόρους που χρειαζόμαστε, προφανώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε δράση, αλλά μπορούμε να κάνουμε ενέργειες για να τα αποκτήσουμε.
Πότε είναι πρόβλημα και γιατί συμβαίνει;
Όταν αναβάλλουμε ενέργειες που είναι σημαντικές και ξέρουμε ότι θα μας ωφελήσουν, άμεσα ή έμμεσα, ουσιαστικά σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Βάζουμε μόνοι μας εμπόδια στη χαρά, στην επιτυχία και στην ευτυχία μας. Αφενός δεν πετυχαίνουμε το στόχο μας, αφετέρου εξαντλούμαστε ψυχικά, καθώς οι ανολοκλήρωτες εργασίες μας βαραίνουν όλο και περισσότερο, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα στην αυτοεκτίμησή μας.
Αυτά τα προβλήματα, προφανώς, είναι καλύτερα να τα βγάλουμε από το δρόμο μας. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να σκεφτούμε τι ακριβώς μας εμποδίζει να αναλάβουμε δράση.
Ο Dr Dryden αναφέρει πως «οι άνθρωποι είναι αναβλητικοί απέναντι στα καθήκοντα που θα τους ωφελήσουν για τέσσερις βασικούς λόγους: φόβος αποτυχίας, φόβος ότι οι άλλοι θα απογοητευτούν, φόβος πίεσης, αντίδραση». Πιστεύετε ότι κάτι από αυτά σας αφορά;
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει. Μερικές ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα βοηθητικές και σας προτείνω να τις δοκιμάσετε:
- Πόσο σημαντικό είναι αυτό για μένα;
- Τι με εμποδίζει να ξεκινήσω;
- Τι θα με βοηθούσε να ξεκινήσω; Ποιος;
- Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν το κάνω; Πώς θα το χειριστώ;
- Τι θα συμβεί αν δεν ξεκινήσω ποτέ; Ποιο είναι το «κόστος» της μη δράσης;
- Ποιο είναι το πρώτο βήμα που μπορώ να κάνω τώρα;
Τι ανακαλύπτετε από τις απαντήσεις σας; Τι θα κάνετε διαφορετικά από εδώ και πέρα; Σε τι θα εστιάστε;
Ό,τι και αν αποφασίσετε κάντε το πρώτο βήμα ΤΩΡΑ, όσο μικρό κι αν σας φαίνεται. Τα επόμενα θα ακολουθήσουν πολύ πιο εύκολα. Δεν λένε τυχαία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!
Αν θέλετε να συζητήσουμε περισσότερα για το θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου