+30 6974 885 428 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Καλοκαιρινές διακοπές! Μετά από μήνες δουλειάς, στρες, καθημερινότητας. Είτε για λίγες μέρες, είτε για πολλές, οι διακοπές είναι πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία για αλλαγή παραστάσεων, ξεκούραση, χαλάρωση, παιχνίδι, χαρά, θετικότητα και αισιοδοξία. Μπορεί να χρειαζόμαστε λίγες μέρες για να μπούμε σε «mood» διακοπών, αλλά όταν μπούμε όλα είναι πιο… Συμπληρώστε τη φράση όπως επιθυμείτε. Ξέρω πως μόνο θετικές λέξεις σας έρχονται στο μυαλό.

Όλοι μας, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, φτάνουμε σε ένα σημείο που αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά. Σα να έχουμε συνδεθεί ξαφνικά με τον καλό μας εαυτό, τον γνήσιο εαυτό μας. Και αρχίζουμε να τον ακούμε να μας ψιθυρίζει (ή να μας φωνάζει) πως πραγματικά θα ήθελε να είναι η ζωή μας: ακριβώς όπως είναι, λίγο διαφορετική ή περισσότερο διαφορετική, σε μικρά πράγματα ή σε μεγάλα πράγματα…

Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που κρύβουν οι διακοπές μας: να ακούσουμε και να κατανοήσουμε όσα μας λέει ο εαυτός μας.

Μπορεί να μας μιλάει για τη δουλειά, για την οικογένεια, για τους φίλους και την κοινωνική μας ζωή, για την υγεία μας, για την προσωπική μας ανάπτυξη και πολλά άλλα. Για κάποια θέματα μας μιλάει πολύ πιο έντονα σε σχέση με κάποια άλλα. Μερικές φορές μας λέει «θέλω οπωσδήποτε» και άλλες απλά «θα ήθελα». Μπορεί για παράδειγμα να λέει «θέλω οπωσδήποτε να αλλάξω δουλειά και θα ήθελα να γυμνάζομαι περισσότερο», ή αντίστροφα. Κάποιες άλλες φορές λέει τι θα ήθελε να κάνουμε περισσότερο και τι λιγότερο: «θέλω να αγχώνομαι λιγότερο και να βλέπω τους φίλους μου περισσότερο».

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά συχνά, παρόλο που τα ακούμε όλα αυτά, δεν κάνουμε τίποτα. Επιστρέφουμε από τις διακοπές και απλά ξαναμπαίνουμε στη ρουτίνα μας, κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα με την προηγούμενη χρονιά και στις επόμενες διακοπές ακούμε λίγο – πολύ πάλι τα ίδια.

Πιθανότατα, οι διακοπές δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να ξεκινήσουμε αμέσως τις ενέργειες που χρειάζονται για να αλλάξουμε όσα μας λέει ο εαυτός μας. Ίσως, μάλιστα, να μην ξέρουμε καν ποιες μπορεί να είναι αυτές οι ενέργειες. Η ευκαιρία, όμως, είναι ακόμα εδώ!

Αρκεί, για αρχή, να καταγράψουμε τι μας λέει. Δεν χρειάζεται να κουβαλάμε τετράδια και σημειωματάρια στις παραλίες, αν αυτό δεν είναι το στυλ μας. Μια απλή σημείωση στο κινητό φτάνει για να μην τα ξεχάσουμε όταν θα γυρίσουμε στη …βάση μας.

Τα παρακάτω απλά βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε την ευκαιρία αυτών των διακοπών:

• Ακούστε τον εαυτό σας όταν σας μιλάει
• Σημειώστε όσα σας λέει να διατηρήσετε στη ζωή σας
• Σημειώστε όσα σας λέει να αλλάξετε, λίγο ή πολύ, και προς ποια κατεύθυνση
• Αναγνωρίστε τον τόνο του για κάθε θέμα: τι είναι «θέλω» και τι «θα ήθελα»
• Σημειώστε 2-3 πράγματα που σας λέει και θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε – καλό είναι να επιλέξετε τα πιο σημαντικά, αλλά επίσης χρήσιμο είναι να επιλέξετε και κάποια που σας φαίνονται πιο εύκολα
• Αν έχετε ήδη μερικές ιδέες για ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, μην τις χάσετε – σημειώστε τες κι αυτές
• Βάλτε μια υπενθύμιση λίγες μέρες μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές για να διαβάσετε τις σημειώσεις σας, να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητες σας, να σχεδιάσετε τις ενέργειες που θα σας φέρουν τις αλλαγές που επιθυμείτε και να τις υλοποιήσετε.

Η αλλαγή κάποιες φορές είναι πιο εύκολη και κάποιες άλλες πιο δύσκολη. Αλλά μέσα από τις μικρές ή μεγάλες αλλαγές, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στη ζωή που πραγματικά θέλουμε να ζούμε. Στις φετινές διακοπές έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε πιο καθαρά το δρόμο που θέλουμε να πάρουμε και, επιστρέφοντας, να ξεκινήσουμε με τα πρώτα βήματα!

Αν θέλετε να συζητήσουμε περισσότερα για το θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ

Copyright © 2019 FocusCoaching. All Rights Reserved. Developed by JustOnLine