+30 6974 885 428 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Καταρχήν, ας ορίσουμε το «στόχο» ως κάτι που θέλουμε να πετύχουμε, ένα σημείο που θέλουμε να φτάσουμε. Αν το καλοσκεφτούμε, όλοι έχουμε ήδη πετύχει τουλάχιστον κάποια από τα πράγματα που θέλαμε, βάζοντας στόχους. Βέβαια, κάποιες φορές βλέπουμε έξυπνους και ικανούς ανθρώπους να μην καταφέρνουν να πετύχουν τους στόχους τους. Και εμείς οι ίδιοι μπορεί να μην τα έχουμε καταφέρει σε κάτι ή να έχουμε δυσκολευτεί πολύ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πετυχαίνουμε κάποιους στόχους και όχι κάποιους άλλους; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί ανά περίπτωση. Φυσικά, ένας λόγος είναι να θέτουμε αντικειμενικά ανέφικτους στόχους, αλλά δε θα μείνω σε αυτό. Θα εστιάσω σε οκτώ σημεία που αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη ρεαλιστικών και εφικτών στόχων.
1. Ξέρουμε τι ΔΕΝ θέλουμε
Το «δεν θέλω» δείχνει το σημείο από το οποίο θέλουμε να φύγουμε ή το σημείο που δεν θέλουμε να φτάσουμε. Αλλά δεν δείχνει το σημείο που θέλουμε να πάμε. Στην ουσία δεν είναι καν στόχος. Είναι όμως ένα σημείο εκκίνησης και μπορεί να μετατραπεί σε στόχο. Για παράδειγμα, όσοι μου λένε «δε θέλω άλλο αυτή τη δουλειά», εννοούν ότι θέλουν μια άλλη δουλειά. Μια επιθυμία διατυπωμένη θετικά είναι εξαιρετική βάση για τη διαμόρφωση ενός στόχου. Αντίθετα, η εμμονή στο αρνητικό, κρατάει τη σκέψη και την ενέργειά μας ακριβώς στο σημείο που δεν θέλουμε να είμαστε.
2. Ξέρουμε τι θέλουμε …γενικά και αόριστα
Συνεχίζοντας με το προηγούμενο παράδειγμα, το «δεν θέλω αυτή τη δουλειά» γίνεται «θέλω να αλλάξω δουλειά». ΟΚ, αν ο στόχος σας είναι απλά να κάνετε οποιαδήποτε άλλη δουλειά, δεχθείτε την πρώτη δουλειά που θα σας προσφέρουν με τους όρους που θα σας προτείνουν. Δεν είναι όμως αυτό ακριβώς που επιθυμείτε – σωστά; Δεν θέλετε μια οποιαδήποτε δουλειά. Θέλετε μια καλύτερη δουλειά. Τι εννοείτε καλύτερη; Θυμηθείτε: στόχος είναι το σημείο που θέλω να βρεθώ, όχι κάποιο σημείο εκεί έξω γενικώς και αορίστως. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένοι.
3. Θέλουμε …κάποια στιγμή στο μέλλον
Στο ίδιο παράδειγμα, πότε θέλετε να έχετε τη νέα σας δουλειά; Χτες; Σήμερα; Ας πάμε σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Δεν έγινε χθες και δεν γίνεται σήμερα. Ποια είναι μια ρεαλιστική προθεσμία που μπορείτε να θέσετε; Συμφωνώ ότι ο ακριβής χρόνος εύρεσης εργασίας δεν εξαρτάται 100% από εσάς. Από εσάς εξαρτώνται οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε. Η διάσταση του χρόνου είναι σημαντική για να παραμείνουμε σε κίνηση, να προγραμματίσουμε ενέργειες, να αναπροσαρμόσουμε πλάνα και τελικά να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Θυμηθείτε: αν δεν ορίσουμε το πότε, είναι πιθανό να μη συμβεί ποτέ!.
4. Θέλουμε, αλλά δεν έχουμε χάρτη πορείας
Ας πούμε ότι έχουμε έναν στόχο από αυτούς που ονομάζουμε SMART. Υπέροχα! Ξέρουμε συγκεκριμένα τι θέλουμε, ξέρουμε ότι ο στόχος μας είναι εφικτός, έχουμε χρονοδιάγραμμα, κλπ. Μένει να απαντήσουμε ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς; Όταν προσδιορίζουμε το στόχο μας με ακρίβεια μπορεί όντως να έχουμε κάποιες ιδέες για το πως θα τον πετύχουμε. Δεν είναι αρκετό! Χρειαζόμαστε συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών. Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα, ξέρουμε τι έχουμε να κάνουμε κάθε μέρα, ακόμη κι αν στην πορεία χρειαστεί να αναθεωρήσουμε κάποιες ενέργειες.
5. Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα
Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλούς στόχους και θέλουν να τους πετύχουν. Είναι όμως καλό να θυμόμαστε ότι δεν γίνονται όλα ταυτόχρονα. Οι στόχοι είναι πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε και η επίτευξή τους απαιτεί μέρος της ενέργειάς μας. Το να επιβάλλουμε στον εαυτό μας περισσότερους στόχους από όσους έχουμε πραγματικά ενέργεια και δυνατότητα να πετύχουμε, μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι καλύτερα να θέτουμε προτεραιότητες και να διαχειριζόμαστε σοφά την ενέργειά μας. Αν εξαντλήσουμε τον εαυτό μας, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουμε οτιδήποτε!
6. Αγνοούμε τα μηνύματα της διαδρομής
Ο χάρτης πορείας είναι απαραίτητος. Το ίδιο και η τακτική αναθεώρησή του! Στην πραγματική ζωή σπάνια τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Ευκαιρίες ή εμπόδια μπορεί να παρουσιαστούν κάθε στιγμή και νέα στοιχεία εμπλουτίζουν την αρχική μας πληροφόρηση. Αν αγνοήσουμε τα νέα δεδομένα και παραμείνουμε απόλυτα προσκολλημένοι στο αρχικό πλάνο ενεργειών είναι πιθανό να καθυστερήσουμε ή ακόμα και να μη φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε.
7. Απογοητευόμαστε και εγκαταλείπουμε
Δεν είναι όλοι οι στόχοι το ίδιο εύκολοι. Ούτε εμείς λειτουργούμε πάντα στο μέγιστο της απόδοσής μας. Η επίτευξη ενός στόχου είναι μια διαδρομή. Η διαδρομή αναμένεται να είναι λιγότερο ή περισσότερο διαφορετική από το αρχικό πλάνο. Μερικές φορές, μπορεί να φανεί στην πράξη ότι οι περισσότερες από τις ενέργειες που κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας αποδίδουν ελάχιστα ή και καθόλου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Μπορεί να νιώσουμε απογοήτευση όταν οι προσπάθειές μας δεν αποδίδουν, αλλά χρειάζεται να πάμε πέρα από την απογοήτευση και να σκεφτούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Το σίγουρο είναι πως αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, η επίτευξη του στόχου μας μένει εντελώς στην τύχη!
8. Θέλουμε, αλλά δεν είναι και τόσο …σημαντικό
Για τους πρώτους επτά λόγους έκανα την παραδοχή ότι οι στόχοι μας είναι πολύ σημαντικοί για εμάς, ότι έχουμε δηλαδή ισχυρό κίνητρο να τους πετύχουμε. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Για κάποια πράγματα λέμε ένα πολύ δυνατό «ΘΕΛΩ» και για κάποια άλλα ένα χλιαρότατο «θα ήθελα». Το δεύτερο σημαίνει ότι απλά δε μας πολύ-νοιάζει ή δε μας πολύ-νοιάζει τώρα. Άρα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την προσπάθεια που χρειάζεται για να το πετύχουμε. Συνεπώς, αν λέτε πως θέλετε να πετύχετε κάτι και δυσκολεύεστε, ελέγξτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς τώρα. Βρείτε το γιατί πίσω από το στόχο, βρείτε το πραγματικό νόημα. Έτσι, θα αποκτήσετε το κίνητρο και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσετε τη διαδρομή προς το στόχο σας.
Αν θέλετε να συζητήσουμε περισσότερα για το θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ

 

Copyright © 2019 FocusCoaching. All Rights Reserved. Developed by JustOnLine